SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Mölndal Gymnastik och Idrottsförening

Trygg idrott

Mölndal GIF växer, vilket är väldigt glädjande. Detta innebär också behov av att säkerställa att vi är en förening där alla mår bra, har roligt och utvecklas. Det innebär också vi arbetar proaktivt för att tillhandahålla en idrottsmiljö som går i linje med barnkonventionen och idrottsrörelsens värdegrund.

En förutsättning för att kunna förebygga kränkningar och övergrepp i en förening är att föra en dialog om frågorna bland ledare, aktiva och i styrelserummet. Samtidigt är det viktigt att ha beredskap för hur man ska agera om det oacceptabla inträffar.

 

Med bakgrund i detta har vi under 2023 bedrivit ett arbete kopplat till Trygg idrott, med stöd av RF-SISU Västra Götaland. Syftet är att säkerställa att Mölndal GIF är en föreningsverksamhet där alla känner sig trygga och trivs. Fri från alla former av trakasserier, diskriminering och mobbing.

 

Arbetet resulterade i en handlingsplan där förebyggande arbete beskrivs, tillsammans med konkreta åtgärder för agerande om något händer. Genom handlingsplanen vill vi också tydliggöra och medvetandegöra föreningens värdegrund.

 

Så här agerar vi om någon beter sig illa

 

Vid inkomna anmälningar mot enskilda individer i vår förening, spelare, ledare och andra ansvariga skall dessa hanteras direkt och med eventuella påföljder. Nedan visas de steg vi som förening tar vid en anmälan och vilka konsekvenser en förseelse alternativt upprepade förseelser kan få för individen. Vid minsta misstanke om brott gör föreningen en polisanmälan.

Oavsett grad av allvarlighet i en förseelse kommer alla anmälningar hanteras och alla berörda personer kontaktas.

 

Nedan följer en beskrivning av stegen i trappan:

Medlemmar, ledare och aktiva inom föreningen kan direkt uteslutas ur föreningen om förseelsen anses vara så grov att föreningen kan lida skada av att individen aktivt får fortsätta representera föreningen. Det kan också vara så att en förseelse kan vara så pass grov att det räcker med en förseelse för att få en skriftlig varning enligt steg 2. Styrelsen i föreningen beslutar om dessa enskilda fall.